hukum bersetubuh di bulan ramadan

Jom Tengok Hukum Bersetubuh Seks Di Bulan Ramadan

Semua peraturan dalam Islam adalah peraturan yang jelas. Setiap aktiviti yang kita lakukan pasti ada peraturan di dalamnya termasuk ketika berpuasa. Terdapat banyak peraturan mengenai puasa, seperti apa yang dilarang, apa yang dibolehkan, dan apa yang dianjurkan.

Namun, malangnya masih ramai di antara kita yang tidak mengetahui lebih lanjut tentang peraturan ini dan akhirnya tertanya-tanya, adakah boleh? Adakah tiada larangan?

Nah, biasanya perkara yang kita tahu adalah perkara yang nampak umum, contohnya larangan berpuasa, iaitu tidak boleh makan dan minum. Namun, perkara lain kadang-kadang terlupa dan sengaja tidak diketahui seperti larangan bersetubuh ketika berpuasa pada bulan Ramadan.

Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah penjelasan hukum bersetubuh di siang hari ketika berpuasa Ramadhan.

Dilarang bersetubuh di siang hari pada bulan Ramadhan.

hukum bersetubuh di bulan ramadan

Hukum bersetubuh di siang hari ketika berpuasa di bulan Ramadhan adalah haram dan dilarang, baik bagi lelaki mahupun wanita yang diwajibkan berpuasa di siang hari. Lebih-lebih lagi jika mereka sedar dan bertanggungjawab. Melakukannya adalah satu dosa dan memerlukan denda yang dipanggil kafarah.

Bentuk kafarah biasanya berupa makanan yang diberikan kepada fakir miskin, memerdekakan hamba, atau boleh juga puasa. Tahap penalti bagi setiap kecuaian adalah berbeza. Hukuman bagi melakukan hubungan seks pada siang hari pada bulan Ramadan adalah dalam bentuk puasa dua bulan berturut-turut atau memberi makan 60 orang miskin.

Diriwayatkan oleh Bukhari, 2600 dan Muslim, 1111. Berasal dari Abu Hurairah radhiallahu anhu, beliau mengatakan:

👉 TRENDING  Manfaat Buah Alpukat untuk Wanita dan Ibu Hamil

“Seseorang datang kepada Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam dan berkata, “Wahai Rasulullah, celakalah aku!” Dia bertanya, “Apa yang salah dengan kamu?” Dia menjawab, “Aku bersetubuh dengan isteriku ketika aku sedang berpuasa (di bulan Ramadhan),” Maka Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallalm bertanya, “Apakah kamu mendapat hamba (untuk dimerdekakan)? Dia menjawab, “Tidak.” Beliau bertanya, “Apakah kamu sanggup berpuasa dua bulan berturut-turut?” Beliau menjawab, “Tidak”. Dia bertanya, “Apakah kamu mendapat makanan untuk memberi makan enam puluh orang miskin?” Dia menjawab, “Tidak.” Kemudian datang seorang Ansar dengan membawa tempat yang besar di dalamnya dengan kurma. Baginda bersabda, “Pergilah dan bersedekahlah bersamanya.” Lelaki itu berkata, “Adakah orang yang lebih miskin daripadaku, wahai Rasulullah? Demi Allah yang mengutusmu dengan kebenaran, tidak ada lagi yang memerlukan di antara dua kampung. daripada keluarga saya.” Kemudian dia berkata, “Pergilah dan beri makan kepada keluargamu.”

Hadis di atas menunjukkan bahawa kifarat azab ini ada peringkat-peringkat dan Nabi Muhammad SAW menjelaskan apa yang diwajibkan kepada seseorang yang menyetubuhi isterinya pada siang hari di bulan Ramadhan.

Pertama, seseorang mesti bertaubat dari dosa besar yang menyebabkan dia cedera. Kedua, mereka wajib mengqadha puasa tanpa berbuka satu hari pun. Keupayaan seseorang berpuasa adalah penilaian peribadi antara dirinya dengan Allah SWT.

Melaporkan dari, beberapa ulama telah meletakkan kriteria kebolehan berpuasa dan berkata, “Sesiapa yang dapat berpuasa di bulan Ramadan, maka dia boleh berpuasa dua bulan berturut-turut.” Namun, kriteria ini tidak masuk akal, kerana dalam hadis di atas, orang yang datang kepada Nabi Muhammad SAW adalah orang yang mempunyai kemampuan untuk berpuasa di bulan Ramadhan, tetapi Nabi Muhammad SAW tidak mencukupi dengan kemampuannya. untuk berpuasa Ramadan, dengan sekali lagi mengesahkan soalan ‘ “Adakah anda mampu berpuasa dua bulan berturut-turut?”, dan sudah pasti, orang itu berkata tidak.

👉 TRENDING  Manfaat dari Vitamin Cair untuk Tubuh

Perkara ketiga yang wajib ialah taubat. Penebusan itu dijelaskan oleh Nabi dengan perintahnya untuk membebaskan hamba atau memberi makan orang miskin. Walau bagaimanapun, jika keadaan tidak mengizinkan, sama ada mereka tidak dapat mencari hamba dan orang miskin di kawasan mereka atau mungkin tidak mempunyai kewangan, maka mereka boleh memberi makan kepada keluarga mereka.

Pelancaran daripada  menjelaskan bahawa jika seseorang melakukan hubungan seks beberapa kali dalam satu hari, satu penebusan sudah memadai. Jika seseorang tidak ingat berapa hari mereka melakukan persetubuhan, tawarkan jumlah penebusan yang lebih tinggi jika ragu-ragu.

Bersetubuh di malam hari pada bulan Ramadhan adalah halal dan dibolehkan.

hukum bersetubuh

Sebaliknya, bersetubuh dengan pasangan (suami atau isteri) pada waktu malam di bulan Ramadhan masih dibenarkan, tau Bela. Namun, waktu itu hanya bertahan sehingga subuh. Apabila matahari datang, hubungan seksual dilarang. Ini adalah tafsir dalam firman Allah SWT ialah seperti ini:

“Dihalalkan bagimu pada malam hari berpuasa bercampur dengan isterimu. Mereka adalah pakaian untuk kamu dan kamu adalah pakaian untuk mereka. Allah mengetahui bahawa kamu tidak dapat menahan diri, tetapi Dia menerima taubat kamu dan mengampuni kamu. Maka sekarang campurilah mereka dan carilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu. Makan dan minumlah sehingga jelas bagi kamu (perbezaan) antara benang putih dan benang hitam, iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu hingga (datang) malam. Tetapi jangan campuri mereka ketika berada di masjid. Itulah ketentuan Allah, maka janganlah kamu mendekatinya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepada manusia agar mereka bertaqwa.” [Q.S. Al-Baqarah: 187]

Bercium, berpelukan, dan foreplay pada siang hari di bulan Ramadan juga tidak dibenarkan.

Segala perbuatan yang menyebabkan keluarnya air mani seseorang, tetap akan menyalahi puasa, walaupun bukan persetubuhan. Melanggar bulan suci Ramadhan dan berbuka puasa adalah satu kesalahan yang serius. Pampasan itu menggantikan puasa. Namun, masih terdapat perbezaan pendapat daripada sebahagian ulama berkenaan perkara ini.

👉 TRENDING  5 Hal Penting yang Harus diketahui Wanita Ketika KB IUD

Menurut jumhur ulama, tidak ada tebusan bagi orang tersebut selagi keluarnya air mani tidak disebabkan oleh persetubuhan. Ulama Maliki berpendapat bahawa kafarat puasa dua bulan berturut-turut adalah disebabkan keluarnya air mani dengan sengaja melalui ciuman atau sentuhan fizikal yang lain. Walaupun seseorang biasanya tidak mengeluarkan air mani setiap kali dia melakukan perkara sedemikian atau berterusan melakukan mana-mana daripadanya sehingga dia terpancut.